Lazanje od povrća – idealan ljetni obrok

Isprobajte lazanje od bezglutenskog tijesta sa sezonskim povrćem i veganskim bešamel umakom prema recepturi Ive Savić @culinarypostcards.
*


Ljetne povrtne lazanje

Sastojci:

  • 1 pakiranje bezglutenskog tijesta za lazanje
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 list bosiljka narezan na trakice
  • 2 manje tikvice
  • 1 veći patlidžan
  • maslinovo ulje za pečenje povrća

Sastojci za bešamel umak:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica rižinog brašna
  • 300 ml napitka od soje
  • 100 ml vode
  • sol, papar, češnjak


Priprema (50 minuta, jednostavna):

Patlidžan narežite na tanke ploške po dužini, posolite ga i pustite da odstoji.

U međuvremenu tikvicu narežite na tanke ploške i ispecite na malo maslinovog ulja.

U širem loncu zakuhajte vodu, pa kad provrije, posolite i ubacite tijesto za lazanje te ga kratko prokuhajte da omekša (4-5 min)

Za pripremu bešamela uzmite manji lonac, a mlijeko i vodu posebno ugrijte u drugom lončiću. U loncu za bešamel ugrijte maslinovo ulje na kojem ćete kratko popržiti brašno, uz miješanje. Maknite s vatre pa lagano dolijevajte mlijeko uz miješanje, vratite na laganu vatru i čekajte da zakuha. Kad zakuha, posolite, popaprite, dodajte češnjak u prahu i muškatni oraščić. Uz povremeno miješanje kuhajte 3-4 minute dok se bešamel ne zgusne.

Ocijedite patlidžan i ispecite ga na malo maslinovog ulja.

Zagrijte pećnicu na 180C.

Uzmite četvrtastu posudu za lazanje. Dno prekrijte s pasatom, pa na to položite dva komada tijesta (ili koliko je potrebno da pokrijete cijelo dno). Na njega stavite patlidžane i tikvice pa prelijte pasatom i bešamelom. Na to opet stavite tijesto, tikvice i patlidžane, pasatu i bešamel. Slažite slojeve raspoređujući ravnomjerno tijesto, povrće i umake. Završite lazanje tako da ih prelijete s umakom i malo maslinovog ulja.

Lazanje pecite 25-30 min na 180C.

Pustite da se ohlade barem 10min prije rezanja i posluživanja.

Po željite poslužite uz veganski parmezan i salatu.

Parmigiana – iskoristite patlidžane na najbolji mogući način


Recept i fotografija: Iva Savić@culinarypostcards

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads